„A feltalálás vágya és ígérete” Konferencia

Utolsó módosítás: 2017. február 28.

Február 3-4-én került sor az Eszterházy Károly Egyetem Bölcsészettudományi Karán működő Performativitás Kutatócsoport szervezésében A feltalálás vágya és ígérete című konferenciára.

Az interdiszciplináris konferencián elhangzott előadások átöleltek szinte minden olyan területet a poétikai invenciótól a tudományos felfedezésen át a politikai invencióig, ahol az új, a fennállóhoz képest más ki- és feltalálása kitüntetett értékkel bír. A meghívott előadók, tudományterületük elismert képviselői, az irodalom, a film, az építészet, a zene, a filozófia, a matematika alkotótevékenységét vizsgálták. A Filozófiai Tanszék oktatói közül Dr. habil. Loboczky János, tszv. főiskolai tanár Történelem és invenció Schiller Don Carlos című drámájában, Dr. Kicsák Lóránt A társadalmi képzelőerő szerepe a társadalmi-történelmi világ megteremtésében és megújításában. Cornélius Castoriadis reménye címmel tartott előadást.
A konferenciát megelőző napon, február 2-án szövegértelmező szemináriumra került sor, melyen Jacques Derrida: Psyché. A más föltalálása című szövegét vitaindító előadásokban felvetett szempontok alapján értelmezték a résztvevők. Derrida szövege Kicsák Lóránt fordításában jelenik hamarosan a L'Harmattan Kiadónál.


< Vissza