Hamvas Béla Napok Eperjesen

Utolsó módosítás: 2017. április 04.

120 éve, 1987. március 23-án született Eperjesen Hamvas Béla

A szentendrei Ars et Vita - Művészet és élet Alapítvány, az Eperjesi Egyetem, valamint az egri Eszterházy Kàroly Egyetem 2017. március 23-24- én rendezte meg az Eperjesi Hamvas Béla Napokat.

Az író-filozófus életműve előtt tisztelgő rendezvény keretében sor került - "A Tarca - parti Athén a magyar irodalomban és kultúrában" címmel - egy két napos nemzetközi konferenciára, valamint az "Eperjes szülötte - Hamvas Béla" című életmű-kiállítás megnyitójára.

A kiállítás és a konferencia helyszíne az Eperjesi Egyetem volt.

A Hamvas Béla életművét bemutató kiállítás - amelyet több héten keresztül lehet majd megtekinteni - eddig sikeresen mutatkozott be Szentendrén, Egerben, Balatonfüreden és Eisenstadtban.

A kiállítást életre hívó Ars et Vita Művészet és Élet Alapítvány célja, hogy minél többen ismerjék meg Magyarországon és a határon túl is az író-filozófus több ezer oldalas grandiózus életművének legfontosabb gondolatait, szellemiségét és mondanivalóját.

Az eperjesi kiállítást március 23-án nyitotta meg Pröhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, a kiállítást köszöntötte Liptai Kálmán, az Eszterházy Kàroly Egyetem rektora, illetve Kónya Péter, az Eperjesi Egyetem rektora. A tárlatot Thiel Katalin kurátor, főiskolai tanár, az Ars et Vita alapítvány elnöke mutatta be.

A kiállítás megnyitását koncert követte, elhangzott Hamvas Béla azonos című regényének ihlető zenéje, Schumann Karnevál című műve, amelyet Gábos Judit zongoraművész adott elő.

A kiállítás rangját emelte, hogy a megnyitót körülölelő - március 23-án 10.00-kor kezdődő és 24-én 13.00-kor záruló - nemzetközi konferencia keretében összesen 15 előadás hangzott el két szekcióban: "Hamvas Béla a gondolkodó" és "A Tarca-parti Athén évszázadai" címmel.

Az előadók hazai és szlovák egyetemek oktatói, illetve az MTA Filozófiai Intézetének kutatói voltak. Egyetemünkről Pintér Márta tanszékvezető, Loboczky János tanszékvezető és Thiel Katalin főiskolai tanár adott elő.

 

Az előadás felvétele megtekinthető az alábbi linken.

http://drot.eu/article/hamvas-bela-es-politika-thiel-katalin-eperjesi-eloadasa-video

 


< Vissza