Vajda Mihály köszöntése 80. születésnapján

Utolsó módosítás: 2015. június 02.

Ünnepi konferenciával köszöntötték Vajda Mihály, Széchenyi-díjas filozófust 80. születésnapja alkalmából, február 20-án. Az egész délutánt felölelő köszöntők végén ünnepi köteteket is átadtak a tanár úrnak.

Az aligtól a túlig címmel rendeztek konferenciát, hogy méltóképpen köszönthessék fel Vajda Mihály filozófust, aki 2004-től intézményünk oktatója, s jelenleg professor emeritusa. A jeles esemény főiskolánk Filozófia Tanszékének, a Debreceni Egyetem Filozófia Intézetének valamint a Kepes György Szakkollégium közreműködésével jött létre.
A köszöntők sorát főiskolánk rektora, dr. Liptai Kálmán kezdte, aki úgy fogalmazott, jó volna egy kockacukorban bevenni azt a tudást és tapasztalatot, amit Vajda Mihály átélt. Munkásságát ahhoz hasonlította, amikor egy utazó kezébe egy kanalat és abban pár csepp vizet adnak, és aki emiatt egyszerre vagy csak a vizet vagy csak a tájat tudja nézni. Véleménye szerint Vajda Mihály azon kevesek egyike, aki egyszerre tud figyelni mindkettőre.
A konferencia következő blokkjaként filozófiai előadásokkal kedveskedtek a szülinaposnak, így előadott többek között Heller Ágnes, Weiss János, Pór Péter, Sümegi István, Darabos Enikő, Gyenge Zoltán illetve főiskolánk Filozófiai Tanszékének oktatója, dr. Kicsák Lóránt is, Esetleg címmel.
A délutánt szépírók felolvasásai színesítették zenei betétekkel. J.S Bach: Saraband és Bourre Anglaise az a-moll partikából nevű szerzeményt fuvolán szólaltatta meg Hibay Éva, majd C. Debussy: Syrinx-ét játszotta el az egybegyűlteknek. A felolvasók Aczél Géza és Kornis Mihály voltak. Az ünnepi köszöntő megkoronázásaként olyan köteteket adtak át, mely Vajda Mihály tiszteletére íródott. Az aligtól a túlig – Bevezetés Vajda Mihály filozófiájába című kötetet Széplaky Gerda és Valastyán Tamás szerkesztették. Emellett átadták Kardos András és Vajda Mihály: Kérdő evidenciák – Beszélgetések című kötetét is.

 

Szerző: Ress Alexandra Héla


< Vissza